Rakennusalan perustutkinto

(peruskoulu, ylioppilastutkinto)

Opiskele talonrakentajaksi

Kankaanpää, Kokemäki, Ulvila

Rakennusalalta valmistuu monitaitoisia ammattilaisia, jotka ovat mukana rakennustyön kaikissa vaiheissa. Koulutuksessa saa perusvalmiudet kirves-, muuraus-, laatoitus-, betoni- ja raudoitustöihin.

Talonrakentaja osaa myös tehdä perustus- ja maanrakennustöitä sekä kiinteistöjen kunnossapito- ja korjaustehtäviä.

Talonrakentajan työ on vastuullista ja työssä tarvitaan huolellisuutta sekä hyvää fyysistä kuntoa. Työtä tehdään vaihtelevissa olosuhteissa. Työskentely on myös usein itsenäistä.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Talonrakentajat työllistyvät monenlaisiin rakennusalan tehtäviin. Työpaikka voi olla muun muassa omakoti-, rivi- ja kerrostalotyömaalla, rakennusteollisuudessa, elementti- ja rakennusaineteollisuudessa, kiinteistöjen peruskorjauksissa, rakennusliikkeessä tai rautakaupassa.

Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Jatko-opintomahdollisuuksia ovat esimerkiksi ammattikorkeakoulun ja yliopiston rakennusalan opinnot.

Kustannukset

Aloittavalle opiskelijalle opiskelukustannuksia kertyy työkalujen ja suojavarusteiden hankinnasta. Opintojen alkuvaiheessa opiskelija saa käyttöönsä peruskäsityökalut ja akkuporakoneen. Työkalupakin ja akkuporakoneen hankintahinnasta opiskelija maksaa 75 prosenttia, joka on noin 300 €.

Työvaatteet ja suoravarusteet turvakenkiä lukuun ottamatta maksaa oppilaitos. Kesä- ja talviturvajalkineiden hinnasta opiskelija maksaa 50 prosenttia.

Tulityö- ja työturvallisuuskortit yhteensä 25 euroa.

Opetus on maksutonta.

Tutkinnon muodostuminen

Koko tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä (osp)

Pakolliset tutkinnon osat

 • Perustustyöt
 • Runkovaiheen työt

Valinnaiset tutkinnon osat, esimerkiksi (valitse!)

 • Sisävalmistusvaiheen työt
 • Ulkoverhous- ja kattotyöt
 • Muuraus
 • Laatoitus
 • Raudoitus ja betonointi

Lisäksi tutkintoon sisältyy peruskoulusta tuttuja aineita kuten äidinkieli, matematiikka, fysiikka ja kemia.

Tee rakennusalan matikankoe

Rakennusala matematiikka, koe

Yhdistelmäopinnot

Ammatilliseen perustutkintoon voi sisällyttää lukion kursseja tai sen ohessa voi suorittaa ylioppilastutkinnon. Ammatillisten opintojen täydentäminen lukio-opinnoilla tai ylioppilastutkinnolla tarjoaa mahdollisuuden parantaa jatko-opintovalmiuksia sekä vahvistaa työelämässä tarvittavaa osaamista.

Kansainvälisyys

Rakennusalan opiskelijat voivat suorittaa työssäoppimista myös ulkomailla. Meiltä mennään ja meille tullaan: Latvia, Liettua, Saksa ja Unkari. 

Ajankohtaista

 • Rakennusalan opiskelijat rakentavat omakotitalot Harjavaltaan, Kankaanpäähän ja rivitalon Ulvilaan.
 • Alalla tehdään tiimityötä ja kansainvälistä opiskeluvaihtoa
 • Tilaustöitä meillä ja ulkopuolella
 • Maksuttomat työvaatteet