Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

TUVA

Kankaanpää, Kokemäki, Ulvila

(Päivitetty 15.9.2023)

TUVA-koulutus on tarkoitettu oppivelvollisille sekä muille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppijoille, jotka tarvitsevat ohjauksellista tukea siirtyäkseen ammatilliseen koulutukseen. 

Opiskelupäivät klo 8-14.

TUVA-koulutus rakennetaan yksilöllisesti seuraavista osista:

 • opiskelu- ja urasuunnittelutaidot (pakollinen)
 • perustaitojen vahvistaminen esim. perusopetuksen arvosanojen korottaminen
 • ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen
 • arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus
 • valinnaiset opinnot

TUVA-opinnot painottuvat Sataedussa:

 • Opiskelu- ja urasuunnittelutaitojen vahvistaminen
 • Eri aloihin ja oppilaitoksiin/lukioon tutustuminen
 • YTO-opintojen suorittaminen
 • Työelämään tutustuminen (työpaikat ja työpajat)
 • Arjen taitojen vahvistaminen

Oppimisympäristöt

Oppilaitoksen lisäksi työssäoppimispaikat, yritys- ja oppilaitosvierailut ja verkko-oppimisympäristöt. Koulutuksen alussa suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen opintopolku. Koulutuksen aikana tehdään tarvittaessa yhteistyötä perusopetuksen (arvosanojen korottaminen) ja lukion kanssa.

Koulutuksen kesto

Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Opiskelija voi osallistua TUVA-koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti.

Jatko-opiskelu

Kun opiskelija on saavuttanut henkilökohtaiset tavoitteensa, hän voi siirtyä joustavasti ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.  

TUVA on sinulle jos

 • Haluat ammatilliseen koulutukseen
 • Jäit ilman opiskelupaikkaa
 • Et tiedä, mikä ala kiinnostaa
 • Haluat vahvistaa arjen hallintaa ja opiskelutaitoja

OPISKELIJATARINAT

Opiskelijoiden kokemuksia TUVA-koulutuksesta

”Hain TUVA-koulutukseen, koska olin todella hukassa itseni kanssa, enkä tiennyt mitä haluan tehdä. Olen oppinut Tuvalla paljon uusia asioita itsestäni. Olen saanut mahtavia ystäviä, joihin tulen varmasti pitämään yhteyttä myös tulevaisuudessa. Olen saanut myös paljon YTO-opintoja tehtyä, joka tulee helpottamaan minua tulevissa opinnoissa. Hain nyt opiskelemaan matkailualalle ja odotan sitä innolla. Suosittelen Tuvaa ehdottomasti kaikille! Saat hyvin aikaa tutustua itseesi ja siihen mitä haluat tulevaisuudelta.”

”Päädyin TUVA-koulutukseen, koska en päässyt haluamalleni alalle. Olen saanut paljon hyötyä TUVA-vuodesta, sillä olen suorittanut runsaasti YTO-opintoja sekä media-alan perustutkinnon tutkinnon osan. Olen päässyt tutustumaan lähes kaikkiin Sataedun tarjoamiin koulutuksiin sekä muihin oppilaitoksiin ja olen nyt hakenut jatko-opintoihin animaatio- ja pelialalle. Suosittelen TUVA-koulutusta, jos ei ole varma, minne haluaa opiskelemaan tai opinnot ovat jääneet heikoksi peruskoulussa.”

”Hain TUVA-koulutukseen, koska en viihtynyt ensin aloittamassani koulutuksessa. Sain TUVA-koulutuksesta uusia näkökulmia siihen, millainen olisi minun tieni tulevaisuuteen ja minkälaista on opiskella Sataedussa. Suosittelen TUVA-koulutusta, jos et tiedä mitä haluat opiskella peruskoulun jälkeen. Tämä on hyvä vaihtoehto lähteä selvittämään, mikä sinua kiinnostaa ja löytää oma tie jatko-opintoihin.” 

”Hain Tuvalle tutustuakseni uusiin aloihin. Tuvan aikana olemme vierailleet monilla mielenkiintoisilla aloilla, kuten animaatio- ja pelialalla, catering-, metalli-, ja sähköalalla, jne. Tavoitteenani oli kehittää omaa opiskelutapaani ja suorittaa YTO-opintoja valmiiksi seuraavaa opiskelupaikkaani varten. Tuvalle kannattaa hakeutua, jos ei ole varma mitä haluaa opiskella tai jos ei tunne olevansa valmis ammatti- tai lukio-opintoihin. Kannattaa myös asettaa Tuva ainakin viimeiselle hakusijalle, jotta saa jonkin opiskelupaikan.”

”Päädyin Tuvalle, koska hakupisteeni eivät riittäneet hakemilleni aloille. Tuvalla opiskelu on ollut tosi mukavaa, vaikka opiskelu on sisältänyt kaikkea samaa mitä yläasteellakin käytiin läpi. Tuvassa mieleni avautui uusille mahdollisuuksille.”