Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

TUVA

Kankaanpää, Kokemäki, Ulvila

TUVA-koulutus on tarkoitettu sekä oppivelvollisille että aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia ja/tai ohjauksellista tukea siirtyäkseen ammatilliseen koulutukseen tai lukiokoulutukseen. TUVA-koulutus tukee kokonaisvaltaisesti opiskelijan valmiuksia ja osaamista. 

TUVA-koulutus rakennetaan yksilöllisesti seuraavista osista

 • opiskelu- ja urasuunnittelutaidot
 • perustaitojen vahvistaminen esim. perusopetuksen arvosanojen korottaminen
 • ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen
 • työelämätaidot ja työelämässä tapahtuva oppiminen
 • arjen taidot ja yhteiskunnallinen osallisuus
 • valinnaiset opinnot

Oppimisympäristöt

Oppilaitoksen lisäksi työssäoppimispaikat, yritys- ja oppilaitosvierailut ja verkko-oppimisympäristöt. Koulutuksen alussa suunnitellaan jokaiselle opiskelijalle henkilökohtainen opintopolku. Koulutuksen aikana tehdään tarvittaessa yhteistyötä perusopetuksen ja lukion kanssa.

Koulutuksen kesto

Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi. Opiskelija voi osallistua TUVA-koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti.

Jatko-opiskelu

Kun opiskelija on saavuttanut henkilökohtaiset tavoitteensa, hän voi siirtyä joustavasti ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.  

TUVA-koulutuksen suorittamisesta saa lisäpisteitä yhteishakua varten.

TUVA on sinulle jos

 • Haluat ammatilliseen koulutukseen
 • Jäit ilman opiskelupaikkaa
 • Et tiedä, mikä ala kiinnostaa
 • Haluat vahvistaa arjen hallintaa ja opiskelutaitoja

OPISKELIJATARINAT

Opiskelijat opiskelevat tällä hetkellä VALMA-koulutuksessa, joka on seuraavassa haussa TUVA-koulutus ja yhteishaussa 22.2.2022 alkaen.

Hain Valmaan kehittääkseni opiskelun vaatimia taitoja sekä tutustuakseni erilaisiin aloihin. Tähän mennessä olentavanomaisten luokkatehtävien ohella tutustunut muun muassa metallialaan, graafiseen suunnitteluun sekä peli- ja animaatioalaan. Tavoitteeni on saada tarvittava määrä kursseja suoritettua ja löytää mieluisa urapolku. Valma on hyvävalinta niille, jotka eivät vielä ole löytäneet itselleen sopivaa ammattia, tai kokevat, että valmiudet eivät ihan vielä riitä ammattikouluun tai lukioon. 

Tulimme opinto-ohjaajani (opiskelin jo alalla) kanssa yhteisymmärrykseen, että VALMA olisi paras vaihtoehto väliaskeleena seuraavaa opiskelupaikkaani etsiessä. Niinpä hän sai hankittua haastattelun Valmaluokkaan, ja sielläminut hyväksyttiin avoimesti mukaan. Yhteisten aineiden opinnot olin jo suorittanut aikaisemmassa oppilaitoksessani, niin olen tehnyt nyt vahvistavia kursseja ja vähän työssäopissakin käynyt. Opettaja sekä luokkatoverit ovat olleet erittäin mukavia. Meillä on jopa ollut erikoispäiviä, jolloin olemme menneet koittamaan uusia harrastuksia ja sen sellaisia. Olen menossa vielä tutustumaan laboratorio-alalle ja olen siitä vähän jopa innoissani. 

Päädyin valmaan, koska en ollut varma mihin oikeasti haluan ja oli hyvä kerrata asioita vielä vuosi. Olisin kiinnostunut nyt sosiaali- ja terveysalasta sekä kauneusalasta. Olin kaksi viikkoa työssäopissa päiväkodissa ja siellä oli tosi mukavaa. Olin myös koulutuskokeilussa sosiaali- ja terveysalalla ja siksi olenkin nyt kiinnostunut siitä alasta. 

Minä päädyin yhteyshaussa valmaan, koska yläaste oli minulle todella hankalaa, joten halusin vielä hiukan kerrata yläastejuttuja. Valma oli senkin kannalta hyvä ratkaisu, että en oikein tiennyt vielä mihin haluaisin, mutta nyt valmalla olen alkanut kiinnostumaan sosiaali- ja terveysalasta, koska olin siellä koulutuskokeilussa ja se vaikutti minusta kivalle, mutta mieleni voi muuttua.

Hain yhteishaussa lukioon mutta, elämäntilanteen haasteiden takia minulla ei ollut motivaatiota eikä jaksamista lukea tai käydä lukiossa. Joten menin opolle ja kerroin, että haluaisin ammatilliseen, koska lukio ei tuntunut oikealta paikalta. Alalla, minne olisin halunnut, ei ollut silloin tilaa, joten opo ehdotti, että menisin valmalle siksi aikaa kun pääsen haluamalleni alalle. Valmalle tulon jälkeen minulla on ollut enemmän energiaa ja kiinnostusta hoitaa omaa elämäntilannettani parempaan suuntaan, koska minun ei tarvitse stressata koulussa käyntiä samalla tavalla kuin yläasteella tai lukiossa.